motor theorie examen

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER HET HALEN VAN JE MOTOR-THEORIE EN RIJBEWIJS!

HET MOTOR-RIJBEWIJS

Voor je begint aan je motor rijbewijs, moet je weten voor welk vermogen je wilt gaan. Hieronder staan alle categorieën en het vermogen en de minimale leeftijd. 

Rijbewijs A1

11 KiloWatt (KW)
 • Theorie examen vanaf 17 jaar
 • Rijles vanaf 17 jaar
 • Praktijk examen vanaf 18 jaar

Rijbewijs A2

35 KiloWatt (KW)
 • Theorie examen vanaf 17 jaar
 • Rijles vanaf 20 jaar
 • Praktijk examen AVB vanaf 20 jaar
 • Praktijk examen AVB vanaf 20 jaar​

Rijbewijs A

Onbeperkt vermogen
 • Theorie examen vanaf 17 jaar
 • Rijles vanaf 21 jaar
 • Praktijk examen AVB vanaf 21 jaar
 • Praktijk examen AVB vanaf 21 jaar

Als jij je motor rijbewijs wilt halen, moet je rekening houden met 3 examens! Het motor theorie-examen, AVB (behandigheid) examen en het AVD (praktijk) examen. 

Motor theorie-examen

Voordat je de praktijkexamens voor de motor mag doen, doe je theorie-examen bij het CBR. Dit mag vanaf 17 jaar. Op je theorie-examen laat je zien dat je de verkeersregels kent en verkeersinzicht hebt. Zo kun je veilig de weg op. Voor alle 3 categorieën, doe je hetzelfde theorie examen.

AVB (behandigheid) examen

Het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB) voor de motor bestaat uit in totaal twaalf oefeningen, ingedeeld in vier clusters. Je wordt beoordeelt wordt op het beheersen van de motor in bediening, stuurgedrag en bewaren van balans. Van de in totaal 7 examen onderdelen, moeten er 5 voldoende zijn, waarbij in elk cluster minimaal 1 voldoende moet zijn. Je mag elk onderdeel één keer overdoen. Tijdens het examen AVB moet je in bezit zijn van een autorijbewijs of een geldig motor theoriecertificaat.

AVD (praktijk) examen

AVD-examen staat voor motor verkeersdeelneming. Het AVD-examen is het tweede en tevens laatste praktijkexamen dat je moet behalen voor je motorrijbewijs. Dit examen zal plaatsvinden in het verkeer. Het examen duurt 55 minuten, waarvan ongeveer 35 minuten is gereserveerd voor de examenrit. De examinator rijdt met de auto achter je aan (samen met je rijinstructeur).

Motor theorie examen

In het theorie-examen voor de motor kom je verschillende soorten vragen tegen. Dit kunnen zijn:
• de sleepvraag;
• de single-sleepvraag;
• de invulvraag;
• de hotspotvraag;
• de ja/nee-vraag;
• de meerkeuzevraag.

Hoelang duurt het theorie-examen?
Voor het gewone theorie-examen heb je 30 minuten de tijd. Voor het theorie-examen met extra tijd en het individueel begeleide examen krijg je allebei 45 minuten.
Hoeveel fouten mag je hebben?
Het theorie-examen voor de motor bestaat uit 50 vragen en 2 testvragen, hiervan moet je 44 of meer vragen goed beantwoorden.

Kosten

Het halen van je motorrijbewijs kost ongeveer tussen de 1.000 en 1.500 euro, maar dit is erg afhankelijk van het pakket of aantal lessen. Het pakket of het aantal lessen is afhankelijk van het feit hoe snel je het motorrijden oppakt.

Gemiddeld genomen is een persoon in Nederland tussen de € 800,- en € 1500,- kwijt voor het halen van een motorrijbewijs.

In 2022 kost het motorexamen voertuigbeheersing bij het CBR € 71,00 en het motorexamen verkeersdeelneming € 126,00. Deze bedragen maakt je rijschool over aan het CBR. Daarnaast brengt je rijschool kosten in rekening voor administratie, het gebruik van de lesmotor, de aanwezigheid van de instructeur en eventueel een rijles vlak vóór je examen. Het theorie examen kost €37,- en de gezondheidsverklaring €41,50. Deze betaal je bij het CBR. 

En ohja, het examen aanvragen bij de gemeente kost je €41,60,-

CBR theorie-examen aanvragen

Voordat je praktijkexamen mag doen, doe je theorie-examen bij het CBR. Dit mag vanaf 17 jaar. Op je theorie-examen laat je zien dat je gevaar herkent, de verkeersregels weet en verkeersinzicht hebt. Zo kun je veilig de weg op.

Neem naar je theorie-examen een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer mee. Dit nummer staat in de brief of e-mail die je hebt ontvangen. In de examenzaal mag je alleen je identiteitsbewijs meenemen.

Hoe doen jullie het?

Al onze cursisten worden eerst persoonlijk gesproken voor ze iets gaan plannen. Zo weten wij zeker dat de cursisten de juiste begeleiding krijgen en precies weten hoe en wat. 

Allereerst plannen we samen het theorie examen in (indien je deze nog niet hebt)! Vervolgens plannen we de theorie dagcursus in. Bij de aanmelding krijg je toegang tot ons online platform. Deze bestaat uit uitlegvideo’s, oefenexamens en oefenvragen.

De theorie dagcursus is 1 dag voor jou theorie examendatum en wordt van 09:00-15:00 gegeven in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam! Dit kan klassikaal en 1 op 1. Bij de klassikale auto theorie dagcursus zit je met 9 andere en wordt alle stof rustig en relax uitgelegd. Ook is er voldoende tijd voor vragen en begeleiding. Bij de 1 op 1 theorie dagcursus is alles op jou tempo en zoomen we in op jou verbeterpunten. In beide gevallen krijg jij de beste begeleiding en verlaat je de cursus ruimte pas als je alles begrijpt en met zelfvertrouwen gaat! 

We oefenen natuurlijk alleen met de nieuwste examenvragen en de beste uitleg!

© 2022 All rights reserved
KvK: 75461005 · TheorieJa · Johan van Hasseltweg 40, 1022 WV Amsterdam +31 6 22 91 70 45 · info@theorieja.nl